معرفی کابل فشار ضعیف

کابل فشار ضعیف برای ولتاژهای در سطح ولتاژی 500 تا 1000 ولت قرار دارند و با روکش‌هایی از مواد مختلف و تعداد رشته‌های هادی متغیر ساخته می‌شود. بدین ترتیب متناسب با نوع ماده به‌ کار رفته در عایق و تعداد رشته‌های هادی این کابل‌ها که می‌تواند 2 یا 5 رشته باشد، کاربردهای متفاوتی را در عرصه‌های مختلف از آنها شاهد هستیم.

 

کابل فشار ضعیف

 

آنچه از این کابل‌ها عبور می‌کند، برق فشار ضعیف (LV) است که در ساده‌ترین حالت آن به مصارف روشنایی و برق‌کشی ساختمان‌ها می‌رسد. در تمامی انواع کابل‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎های فشار ضعیف یک سیم صفر وجود دارد که اغلب با رنگ خاکستری روشن مشخص می‌شود و رنگ قرمز را به سیم محافظ اختصاص می‌دهند.

بسته به نوع کابل از رنگ‌های دیگری نیز مانند آبی، سیاه و… به‌ منظور افزایش سطح مقطع کابل و ارتقا قدرت آن بهره می‌برند.

مشخصات کابل فشار ضعیف

همان طور که در بالا گفته شد، کابل فشار ضعیف قادر است، قدرتی در حد ولتاژهای 500 تا 1000 ولت را تحمل نماید. از این‌ رو می‌توان از آن در انجام کارهایی ساده‌تر چون تأمین روشنایی و همچنین فعالیت‌های سخت‌تر چون حضور در صحنه‌هایی که به ولتاژ بالاتر مانند انتقال نیروی محرکه به الکتروموتورها نیاز می‌باشد، حساب ویژه باز نمود. بدین ترتیب مشخصات کابل‌های فشار ضعیف را این‌ چنین برشمارند.

مطلب پیشنهادی: کابل سیلیکونی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟

هادی از جنس‌های مس و آلومینیوم

جنس مس و آلومینیوم که عایقی بر روی آن‌ها کشیده شده، درون‌ مایه این کابل‌ها را می‌سازند، البته مس را با درجه خلوص 99/5 انتخاب می‌کنند تا حد امکان ناخالصی باعث فعل‌ و انفعالات ناخواسته در بستر کابل نشوند. هادی کابل فشار ضعیف شامل افشان، نیمه افشان گرد، نصب ثابت، تک‌لا، نیمه افشان سکتور و… می‌شود که به‌ منظور حفظ انعطاف‌ پذیری، هادی‌ها را از رشته‌هایی یکنواخت به هم تابیده می‌سازند تا بر دوام و ماندگاری آنها بیافزایند.

شما می‌توانید این کابل‌ها را در انواع کابل نسوز (مقاوم به حریق)، کابل‌های مسلح، مقاوم در برابر هیدروکربن‌ها، کم دود و… بیابید و به‌ منظور انتقال الکتریسیته یا در محیط‌هایی با احتمال آتش‌سوزی و احتراق به کار ببرید.

نوع مواد پوشش عایق

یکی دیگر از مشخصات این کابل‌ها پوشش عایقی است که بر روی سیم‌های هادی قرار می‌گیرند که متناسب با سطح ولتاژ، ضخامتشان تغییر کرده تا استحکام مکانیکی‌شان تقویت شود. این پوشش‌ها اغلب از جنس PVC به علت مقاومت خوب و قیمت به‌ صرفه انتخاب می‌شوند و گاهاً نیز از مقاومت بیشتر XLPE بهره می‌برند. همچنین کابل‌های فشار ضعیف ضد آتش نیز امروزه جای خود را در میان این مدل‌ها به‌خوبی بازکرده‌اند.

مطلب پیشنهادی: معرفی کابل اعلام حریق شیلددار و مشخصات آن

فیلر مناسب در کابل فشار ضعیف

فیلر ماده‌ای است که از آن در پر نمودن فضای خالی موجود در کابل فشار ضعیف و میان هادی‌ها استفاده می‌شود و به کابل قابلیت خم شدن تا 15 برابر قطر کابل را می‌دهد. انتخاب فیلر مناسب به‌ گونه‌ای که خمش کافی را به کابل داده و از طرفی باعث کاهش تحمل نیروی مکانیکی وارده به کابل نشود، بسیار حائز اهمیت است.

 

انواع کابل فشار ضعیف

 

انواع کابل فشار ضعیف

انواع مختلفی از کابل فشار ضعیف برای حضور بهینه در محیط‌های متفاوت تولید و روانه بازار می‌شود که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کابل‌های فشار ضعیف ضد آتش مقاوم در برابر شعله و کابل فشار ضعیف غلاف سربی با محافظت عالی در برابر هیدروکربن‌ها، گازهای خورنده و رطوبت اشاره نمود.

بدین ترتب می‌توان دامنه تولید این کابل‌ها را بسیار گسترده‌تر از حد تصور دانست و انواع کابل‌های کم دود، بدون هالوژن، مسلح، مقاوم در برابر مواد نفتی و… را در فهرست این کابل‌ها جای داد. البته نوع فشار ضعیف شیلددار نیز که به‌ عنوان هادی نول، ارت یا اسکرین به‌ منظور تخلیه جریان اتصال کوتاه کاربرد دارد که امروزه معروف و پر استفاده است.

استانداردهای کابل فشار ضعیف

کابل فشار ضعیف بدون زره برای محل‌هایی با احتمال ضربات مکانیکی محدود و زره دار برای مکان‌هایی، نیازمند به محافظت بیشتر انتخاب می‌شود که به‌ منظور افزایش استحکام مکانیکی زره از جنس فولاد گالوانیزه گزینش می‌گردد و سپس غلاف پی‌وی‌سی رسالت محافظت و عدم عبور رطوبت به داخل کابل را بر عهده می‌گیرد و تمامی این موارد در کنار هم ساختار کلی کابل را می‌سازند.

در حالت کلی و صرف‌ نظر از نوع کابل باید تمامی آنها مطابق با استانداردهای وی‌دی‌ئی آلمان یعنی استاندارد IEC 60502-1، IEC 60228 و IEC 60332 باشند تا مورد تأیید و استفاده قرار گیرند.

کاربرد کابل فشار ضعیف

امکان نصب کابل فشار ضعیف در داخل کانال یا دفن در زمین، کاربردهای وسیعی را به آن بخشیده است. از این‌ رو عرصه‌هایی چون روشنایی و برق‌کشی تأسیسات ساختمانی، تأمین برق مراکز تجاری و استفاده در سیستم‌های اطفاء حریق، فقط بخش کوچکی از خدمات این کابل‌ها را در بر می‌گیرد.

مکان‌ها با احتمال بالای حریق، فضاهای حساس و با حرارت بالا، محیط‌های عملیاتی و… همگی می‌توانند از مزایای این کابل‌ها در جهت بهبود شرایط محیطی و ارتقا سطح امنیت خود بهره ببرند.

تفاوت کابل فشار ضعیف با کابل فشار قوی

هرگاه که سخن از کابل فشار ضعیف باشد، در کنار آن مبحث داغ کابل فشار قوی نیز مطرح‌ شده و توجه همگان را به سمت خود مایل می‌سازد. از این‌ جهت در این بخش به بیان تفاوت‌های حاکم بین این دو کابل می‌پردازیم.

نوع ساختار کابل فشار ضعیف و فشار قوی

در بررسی تفاوت این دو کابل آنچه در گام نخست خودنمایی می‌کند، ساختار متفاوتشان می‌باشد. به‌ گونه‌ای که کابل فشار قوی را به‌ منظور انتقال بهتر ولتاژهای بالا و عدم ایجاد اختلال جریان‌های خارجی بر روی میدان الکتریکی داخل کابل، از لایه‌های نیمه‌هادی و هادی متعددی می‌سازند که چنین ساختاری برای نمونه‌های فشار ضعیف ضرورتی ندارد.

البته لایه نیمه‌هادی وظیفه دیگری نیز در داخل کابل فشار قوی بر عهده دارد که آن ایجاد سطحی صاف به جهت جلوگیری از تماس و برخورد عایق با لایه‌ای زبر و خشن می‌باشد که سبب تمایز ساختار آن با کابل‌های فشار ضعیف شده است.

نوع عایق به‌ کار رفته در کابل‌ها

عایق‌های پلی‌اتیلن بهتر می‌توانند، نیاز کابل‌های فشار قوی را برطرف سازند، این در حالی است که از عایق‌های پلیمری برای پوشش انواع کابل فشار ضعیف استفاده می‌شود.

میزان ضخامت کابل‌ها

لایه‌های متعدد موجود در کابل‌های فشار قوی به مرتب ضخامت بیشتر آن‌ها را پدید آورده‌اند که در مقایسه دو کابل فشار قوی و فشار ضعیف، نمی‌توان از این شاخصه صرف‌ نظر نمود.

وزن کابل‌ها

کابل‌های فشار قوی به نسبت کابل‌های فشار ضعیف (low pressure cable) سنگین‌تر بوده که فناوری‌ها می‌کوشند تا حد امکان به‌ منظور ارتقا بهره‌وری این کابل‌ها از وزن آن‌ها بکاهند و از مواد اولیه قدرتمند اما با وزن کم در ساختشان استفاده نمایند.

افزایش میدان مغناطیسی کابل فشار قوی

مهم‌ترین مزیت کابل‌های فشار قوی افزایش میدان الکتریکی داخل کابل، به‌ محض افزایش ولتاژ است که چنین ویژگی در کابل‌های فشار ضعیف وجود ندارد و آن‌ها از این مزیت بی‌بهره‌اند. شرکت راهدار صنعت کیهان اولین تولید کننده تخصصی انواع کابل استاندارد با نام تجاری سیل کیبل (SilCable) و سیل فایر (SilFire) آماده تامین کابل‌های مورد نیاز پروژه‌های شما عزیزان می‌باشد.

لینک کوتاه: https://rsk-co.com/?p=858

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.