معرفی کابل فشار قوی

کابل فشار قوی چیست؟ برای انتقال انرژی الکتریکی ناچاریم تا از مواد رسانا که بر روی آن یک عایق قرار گرفته، استفاده نماییم. اما نیروی الکتریسیته در مصافت‌های طولانی به علت اصطکاک، هدر رفت انرژی و… کاهش‌ یافته، از این‌ رو جریان را تقویت نموده و در قالب فشار قوی روانه مواد رسانا می‌کنند.

 

کابل فشار قوی

 

سیم‌ها و کابل‌های معمولی تحمل چنین جریان با ولتاژ بالایی را نداشته، به همین خاطر کابل فشار قوی با قابلیت عبور جریان‌هایی بیش از 30 کیلو وات وارد عرصه می‌شود. این کابل‌ها شامل سیستم عایق‌بندی از لایه‌های نیمه مخروطی و یک محافظ فلزی است که به آن توانایی تحمل چنین جریانی را می‌دهد.

کابل فشار قوی یا کابل قدرت متناسب با نوع کارایی دارای انواع مختلفی هستند از جمله کابل نسوز فشار قوی که همگی می‌توانند، میزان الکتریسیته عبوری با جریان بالا را تحمل نمایند.

استاندارد کابل فشار قوی

استانداردهای کابل فشار قوی در ایران شامل 63 و 132 کیلو وات بوده، از این‌ رو دو بخش عایق و هادی باید بر طبق چنین ضوابطی تولید شوند که در بخش عایق عنصر XLPE به کمک خط CCV بر روی هادی تزریق‌ شده و سطح یکسان و بدون هیچ‌گونه ناخالصی از ویژگی‌های حتمی آن است.

در قسمت هادی نیز استانداردهایی چون IEC 60840، IEC 62067 و… نشان‌ دهنده کمترین نیازهای الکتریکی، مکانیکی و حرارتی در ارتباط با کابل‌ها بوده که لزوم آنها به‌ منظور مهار جریان الکتریکی، در سطح ولتاژ فشار قوی ضرورت دارد.

ساختمان کابل فشار قوی

کابل فشار قوی از یک هسته رسانا از جنس آلومینیوم یا مس و فولاد ساخته می‌شود. آلومینیوم و مس در نقش رسانا عمل می‌کنند و انعطاف بالایی دارند و گاهاً به علت تحمیل فشار وزن خود دچار پارگی می‌شوند.

به همین دلیل از فولاد که رسانایی خوبی محسوب نشده، اما در مقابل با مقاومت عالی خود از تغییر شکل کابل‌ها جلوگیری نموده و مانع کشیده شدن بیش‌ از حد آلومینیوم و ایجاد پارگی در سطح کابل می‌شود، استفاده می‌کنند.

با این رویکرد کابل‌های فشار قوی حتی در مصافت‌های طولانی با افت ولتاژ و نقص فنی مواجه نشده و به‌ راحتی می‌توانند، برق یک نیروگاه عظیم را بدون مشکل منتقل نمایند.

مطلب پیشنهادی: کابل سیلیکونی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟

بدین ترتیب می‌توان ساختار کابل فشار قوی را به ترتیب این‌ گونه بر شمرد:

  1. هادی از نوع مفتول یا نیمه افشان از جنس آلومینیوم یا مس
  2. یک‌ لایه نیمه‌ هادی در اطراف هادی به‌ منظور یکنواخت نمودن میدان اطراف
  3. لایه عایق با ضخامت‌های متفاوت بسته به نوع کابل
  4. قرارگیری یک‌ لایه نیمه‌ هادی به‌ صورت مجدد
  5. قرارگیری یک‌ لایه کاغذ گرافیتی در برخی از کابل‌ها
  6. لایه شیلد در جهت حفاظت از کابل
  7. در نظر گرفتن یک غلاف با هدف مراقبت از کابل در برابر صدمات مکانیکی
  8. در نهایت یک پوشش کلی با رنگ‌های قرمز و مشکی

 

انواع کابل فشار قوی

 

انواع کابل فشار قوی

کابل فشار قوی به‌ طور کلی به دو دسته کابل قدرت گازی و کابل قدرت روغنی تقسیم می‌شود که هر کدام از این دو نیز دارای زیرمجموعه‌های دیگری هستند که تمامی آن‌ها می‌توانند مقاومت بالایی را در برابر نیروهای مکانیکی، حلال‌ها، اشعه‌ها و… از خود نشان دهند.

در ادامه با این دسته‌ بندی‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.

کابل فشار قوی گازی از نوع SF6

از انواع کابل فشار قوی گازی می‌توان به کابل فشار داخلی و لوله آلومینیومی و همچنین کابل با فشار داخلی و لوله فولادی اشاره نمود. البته این کابل دارای نمونه‌های دیگری با نام کابل با فشار خارجی و لوله فولادی و کابل گازی کپسولی پرشده با گاز SF6 نیز می‌باشد که هر یک بر اساس ساختار و ویژگی‌های ذاتی در محیطی خاص، کارایی ایدئالی را از خود بروز می‌دهند.

مطلب پیشنهادی: آشنایی با کابل اعلام حریق شیلد دار

کابل فشار روغنی

کابل فشار روغنی دارای دو دسته متنوع است و در دو گروه کلی کابل روغنی با فشار کم و کابل روغنی با فشار زیاد عرضه می‌شود که در توضیح این دو می‌توان گفت، کابل روغنی با فشار کم نوعی کابل است که به مدد یک کاغذ روغنی ایزوله می‌شود و بدین ترتیب استقامت الکتریکی آن تا حدی ارتقا می‌یابد.

ولی در مقابل کابل روغنی با فشار بالا قرار می‌گیرد که در اینجا هر یک از رشته‌های سیم داخل یک کاغذ روغنی قرار گرفته و سپس با نوار مسی به‌ صورت کلاف پیچیده می‌شوند.

در این حالت از خروج روغن و ورود هوا به داخل کابل جلوگیری کرده، از این‌ رو مقاومت حیرت‌ آوری را از آن‌ها شاهد هستیم. به همین دلیل استفاده از آن‌ها در کابل‌های شبکه، مخابرات و… به‌ صورت هوایی و زمینی رایج و پر کاربرد است.

کابل‌های فشار قوی زره ‌دار

این نوع کابل با غلاف جدا کننده PVC روکش می شوند. این نوع کابل زره دار می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎تواند در مقابل نیروهای مکانیکی خارجی مقاومت کند. نوع سرب دار آن در محیط های حاوی هیدروکربن ها، حلال ها و مواد خورنده پایدار هستند.

ویژگی‌های کابل فشار قوی

از ویژگی‌های کابل فشار قوی (High Voltage Cable) می‌توان به روکش آلومینیومی و هسته فولادی که گاهاً با آلیاژ سرب و توسط سیم مسی موج‌ دار پوشش داده می‌شوند، اشاره نمود که به‌ راستی از کابل فشار قوی، یک عنصر انعطاف‌پذیر با تاب‌ آوری بالا در برابر کشیدگی، خوردگی و پوسیدگی فراهم نموده‌اند.

همچنین عایق کننده‌های PVC یا پلی‌اتیلن که یک پوشش نهایی قدرتمند در برابر عوامل آسیب‌ زای محیطی را برای آن تدارک دیده‌اند، این کابل‌ها را مناسب صحنه‌های پر تنشی چون حضور در اعماق اقیانوس‌ها کرده‌اند.

تمامی این عوامل در کنار هم عبور جریان‌ها با ولتاژ بالا را از کابل قدرت امکان‌پذیر نموده، به همین دلیل هر جا سخن از انتقال جریان با ولتاژ بالا باشد، به دلیل انواع عایق و هادی‌های قدرتمند حاضر در آن، حتماً به سراغ کابل‌های قدرت می‌روند.

کاربردهای کابل فشار قوی

توان فوق‌العاده کابل فشار قوی سبب شده در عرصه‌های متفاوت حضوری پر قدرت را از خود به نمایش بگذارد، از این‌ رو نمی‌توان کاربرد آن را فقط به انتقال ولتاژهای بالا به‌ صورت زیرزمینی، اتصال فیبر نوری و کاربری‌های صنعتی خلاصه نمود.

اگر چه همین عرصه‌ها نیز توانسته‌اند به‌ خوبی بازو کننده مقاومت بالای این کابل‌ها باشند، اما استفاده وسیع از آنها بر روی دکل‌های بزرگ بین‌ شهری به‌ منظور انتقال نیرو، استفاده از نمونه‌های کوتاه‌تر در دستگاه‌های صنعتی و بهره‌گیری در توزیع برق شهری و کارخانه‌های صنعتی به‌راستی ثابت نموده، هیچ عرصه‌ای را نمی‌توان خالی از حضور این کابل‌ها تصور نمود.

کاربرد کابل‌های فشار قوی در انتقال برق از نیروگاه‌ها به شبکه‌های توزیع، کابل‌کشی در پست‌های هوایی و استفاده در کابل‌های وارده شده به ترانس و پست‌های برق نیز سال‌ها مورد توجه است و توانسته به طرزی کامل توان مهندسی بالای به‌ کار رفته در این کابل‌ها را نشان دهد.

مطلب پیشنهادی: معرفی کابل سیل کیبل (SilCable)

انتقال نیرو توسط کابل‌های فشار قوی به منازل

کابل‌های فشار قوی 33 کیلو ولت وظیفه انتقال نیرو را از نیروگاه‌ها به پست‌های برق‌ دارند. این پست‌ها به مدد ترانسفورماتورهای خود این فشار را به 20 کیلو ولت تبدیل نموده و به پست‌های کوچک‌تر انتقال می‌دهند.

در پست‌های بعدی ولتاژ کاهش‌ یافته به 12 کیلو ولت می‌رسد و در نهایت به 1 کیلو ولت و سپس 220 ولت شهری تبدیل می‌شود.

در تمامی این مسیر انتقال نیرو بر عهده کابل‌های فشار قوی با توان‌های متفاوت است. در آخر نیز کابل فشار ضعیف وارد عمل شده و برق را به منازل به‌ منظور استفاده در روشنایی و راه‌اندازی ابزار الکتریکی می‌رسانند.

کارشناسان فروش شرکت راهدار صنعت کیهان آماده ارائه مشاوره رایگان قبل از خرید سیم و کابل به شما هموطنان عزیز می‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎باشند. با ما در ارتباط باشید.

لینک کوتاه: https://rsk-co.com/?p=866