کابل شبکه (Lan) چیست؟

با گسترش ارتباطات بی‌سیم اما هنوز انتقال داده‌ها از طریق شبکه‌ای از کابل‌ها، مرسوم به کابل شبکه رواج دارد و بسیاری به تهیه آن برای مصارف خانگی و صنعتی می‌پردازند و از مزایای این کابل در انتقال با کیفیت اطلاعات بهره می‌برند.

 

کابل شبکه چیست؟

 

کاربردهای کابل شبکه چیست و چه ساختاری دارد موضوعی است که مفصلاً در این مطلب به آن‌ها می‌پردازیم، اما به‌ اختصار می‌توان گفت کابل شبکه به مجموعه‌ای از سیم‌ها گفته می‌شود که براساس جنس رسانای به‌ کار رفته در آن‌ که می‌تواند از جنس مس یا شیشه باشد، به تبادل اطلاعات بین کامپیوترها، روترها، سوییچ‌ها و… می‌پردازد و اجزا و مؤلفه‌های شبکه را به هم متصل می‌سازد.

با این توضیحات نتیجه می‌گیریم، تمام آنچه شما پس از حضور در شبکه‌های کامپیوتری دریافت یا ارسال می‌نمایید، توسط این کابل‌ها و امکان جریان صحیح و بی‌نقص داده‌ها در آن‌ها میسر می‌شود.

انواع کابل شبکه و کاربردها

انواع کابل شبکه و کاربردهای آنها را می‌توان در سه دسته کلی کابل زوج به هم تابیده، کابل کواکسیال و فیبر نوری معرفی نمود که در ادامه به شرح هرکدام به‌ صورت مجزا می‌پردازیم.

کابل زوج به هم تابیده

کابل زوج به هم تابیده از چهار زوج سیم رنگی که هر کدام به‌ صورت تفکیک به یک سیم سفید تابیده‌ شده‌اند، تشکیل‌ شده، به همین دلیل با این نام خوانده می‌شوند. این کابل خود شامل دو نوع روکش‌دار (STP) و فاقد روکش (UTP) است که می‌توان صرفه اقتصادی بالای این کابل شبکه را جزء مزایای آن برشمرد.

کابل شبکه زوج به هم تابیده روکش‌دار را از دو لایه روکش می‌سازند، یکی به‌ صورت فویل که بر دور هرکدام از جفت سیم‌ها قرار گرفته و یک پوشش شیلد که به‌ صورت کلی دور تمامی سیم‌ها را می‌پوشاند. اکنون انواع مختلفی از این نوع کابل در مدل‌های U/FTP، F/UTP، S/UTP، S/FTP و… بر اساس نوع و چگونگی پوشش وجود دارد.

کابل شبکه زوج به هم تابیده بدون روکش که هشت سیم موجود در آن به‌ صورت جداگانه روکش شده و روکش برای سیم‌های جفتی در این کابل مشاهده نمی‌شود. این کابل‌های شبکه به‌ منظور پشتیبانی از سرعت‌های مختلف در انواع گوناگون طراحی‌ شده‌اند که به‌ صورت اختصار از واژه Cat برای معرفی راحت‌تر آنها استفاده می‌کنند و به‌ منظور تعیین میزان قدرت و توانایی‌شان اعدادی را در کنار این عبارت درج می‌نمایند.

هرچه عدد، مقدار بیشتری را نشان دهد، یعنی کابل در ارتباطات از سرعت بالاتری پشتیبانی می‌کند. در زمانی که نیاز به سرعت‌های بالاتر و البته اطمینان از حضور دستگاه‌های پیشرفته پاسخگوی این سرعت باشد، از رده‌های برتر cat6، cat7 و cat8 بهره می‌برند و سطح‌های پایین‌تر چون cat4 و cat5 را به کارهای سبک‌تر با سرعت پایین‌تر واگذار می‌کنند.

البته سوکت یا کانکتور تمامی این کابل‌ها با هم یکسان بوده و در صورت تعویض کابل شبکه هیچ نگرانی در مورد دستگاه متصل به آن‌ها وجود ندارد.

مطلب پیشنهادی: کابل سیلیکونی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟

کاربردها:

  • استفاده در شبکه‌هایی که امنیت اهمیت فراوانی دارد
  • کابل‌ کشی دوربین‌های مدار بسته
  • بهره‌ وری در مکان‌هایی نیازمند به تداخل کمتر
  • مصرف در زمان‌های نیازمند به پهنای باند بیشتر

کابل کواکسیال

لایه مرکزی کابل کواکسیال را به هادی الکتریکی که به‌ صورت ساده یا تابیده طراحی می‌شود، اختصاص داده و سپس یک عایق الکتریکی که از تداخل و نویز جلوگیری می‌کند، بر روی آن می‌پوشانند و بدین طریق از سیگنال‌های عبوری محافظت می‌نمایند. سپس بر روی تمامی این لایه‌ها از پوشش مشبک مسی بهره می‌برند و در نهایت عایق بیرونی را قرار داده و ساختار این نوع کابل شبکه را کامل می‌سازند.

کابل کواکسیال نیز دارای دو نوع متفاوت نازک و ضخیم می‌باشد که مدل نازک آن به علت انعطاف، نرمی و کارکرد آسان بسیار استفاده می‌شود، اما نوع ضخیم‌تر آن‌که از هسته مسی با سطح مقطع بزرگ‌ تر بهره برده، به‌ منظور پشتیبانی از مسافت‌های بیشتر به کار می‌رود.

کاربردها:

  • امکان اتصال به‌ صورت مستقیم به کارت شبکه
  • قابلیت ارسال سیگنال تا مسافت 185 الی 500 متری
  • استفاده در شبکه‌های کامپیوتری
  • بهره‌وری در سیستم‌های رادیویی
  • در قالب ستون اصلی به‌ منظور متصل شدن شبکه Thinnet کوچک به یکدیگر
  • ارتباط بین شبکه‌های تلفنی
  • مورد استفاده در شبکه‌های تلویزیونی
  • ایجاد ارتباط بین وسایل تصویری خانگی
  • منتقل کردن سیگنال از آنتن به گیرنده
  • انتقال محتواها از ایستگاه تلویزیونی به گیرنده‌ها
  • برقراری ارتباط بین دکل‌های رادیویی و گیرنده‌های رادیویی

مطلب پیشنهادی: مشخصات کابل نسوز چیست و چه استانداردهایی دارد؟

کابل فیبر نوری

فیبر نوری از مجموعه‌ای فیبر تشکیل‌ شده که از جنس سیلیسیم دی‌ اکسید بوده و کمتر از یک اینچ قطر دارد و داده‌ها را با سرعت و قدرتی بالا توسط نور لیزر انتقال می‌دهد. با این توضیح مختصر حتماً متوجه شده‌اید که ساختار کابل فیبر نوری به‌ کلی با دو مدل گذشته متفاوت بوده و جنس شیشه آن خواص، مزایا و ویژگی‌های منحصر به‌ فردی به آن بخشیده است.

کابل فیبر نوری نیز خود دارای دو نوع متفاوت می‌باشد که از آن‌ها می‌توان به Single-Mode مناسب برای مسافت‌های زیاد و Multi-Mode با کیفیتی بالا برای انتقال حجم داده‌های فراوان نام برد.

کاربردها

  • ایجاد ارتباط میان شبکه‌هایی با فاصله زیاد
  • اتصال شبکه‌های LAN
  • استفاده برای انتقال حجم داده‌های زیاد
  • کاربرد در مصارف نظامی

کابل شبکه CAT8

کابل زوج به هم تابیده از رایج‌ترین کابل‌ها و البته گران‌ترین در میان کابل‌های شبکه (Cable Network) است، بدین ترتیب از انواع مختلف آن بسیار استفاده می‌شود. بدین ترتیب CAT8 امروزه به‌ عنوان مدرن‌ترین مدل از کابل‌های زوج، با قابلیت‌های منحصر به‌ فرد و یک روکش شیلد توانسته، مسئولیت انتقال داده‌ها را در هر حجم و اندازه‌ای به‌ خوبی به انجام رساند.

کارشناسان کابل شبکه را به‌ عنوان یکی از سریع‌ترین انتقال‌ دهنده‌ها با قدرت 40 گیگابایت در ثانیه و با فرکانس تحت پوشش بسیار بالا و برابر با 2000 مگاهرتز، نسبت به نمونه‌های پیشین شناخته و به‌ واقع تولید آن را یک پیشرفت در صنعت کابل می‌دانند. با توجه به اینکه پیش از خرید یک کابل باید به بررسی نیازهای شبکه چون سرعت، فرکانس و فاصله بین تجهیزات دقت نمود، می‌توان گفت بدون نگرانی از کابل شبکه CAT8 در شبکه‌های نیازمند به‌ سرعت و پهنای بالا می‌شود، بهره برد و بدین طریق از تداخل سیگنال‌ها جلوگیری نمود.

 

استاندارد کابل شبکه

 

کابل شبکه چند رشته سیم دارد؟

برای آنکه بدانید کابل شبکه چند رشته سیم دارد، باید بگوییم که کابل کواکسیال به علت محدودیت‌های خاص خود استفاده فراگیری ندارد و فیبر نوری نیز با قیمت بالایی که دارد، فقط مصارف خاص نظامی را می‌طلبد. از این‌ رو آنچه از همه بیشتر و به‌ صورت عموم کاربرد دارد، کابل شبکه به هم تابیده (LAN) است که برای مصارف خانگی، اداری، تجاری و… پر استفاده می‌باشد و از 8 رشته سیم جداگانه که دارای 4 رنگ اصلی و 4 رنگ فرعی بوده و دو به‌ دو به یکدیگر تابیده‌ شده‌اند، تشکیل‌ شده است.

یعنی یکرنگ اصلی با یکرنگ فرعی با یکدیگر جفت شده و رنگ اصلی وظیفه انتقال سیگنال‌های مثبت و رنگ فرعی رسالت تبادل سیگنال‌های منفی را در کابل شبکه بر عهده می‌گیرد و در نهایت همگی توسط یک سوکت، امکان اتصال به دستگاه‌های مختلف را ایجاد می‌کنند.

استاندارد کابل شبکه

استاندارد کابل شبکه بسته به ترتیب و نحوه قرار گرفتن سیم‌های کابل در کنار هم و اتصالشان به سوکت دارای دو نوع متفاوت هستند. به‌ واقع کابل شبکه از نظر رنگ‌ بندی دارای دو استاندارد T568B و T568A می‌باشد که در آنها جای قرارگیری سیم‌های رنگی عوض‌ شده و در زمان جایگذاری داخل پین‌ها با یکدیگر جابه‌جا می‌شوند و دو استاندارد A و B را رقم می‌زنند.

این استانداردهای سبب ایجاد دو نوع کابل شبکه کراس (Cross) با دو سر کانکتورهای یکسان A یا B و مستقیم (Straight) با دو سر کانکتورهای متضاد A و B می‌شود. در زمان‌هایی که نیاز به اتصال دو کامپیوتر با یکدیگر به‌ گونه‌ای که تأثیر متقابل بر روی‌ هم داشته باشند، از کابل کراس با خاصیت ارتباط مستقیم آن استفاده کرده و کامپیوترها را به هم متصل می‌سازند.

ولی در مواقع دیگر که بیشتر هدف ایجاد یک شبکه LAN به‌ منظور ایجاد یک ارتباط یک‌ طرفه و ارائه امکان تأثیر پذیری یک کامپیوتر بر دیگری باشد، از کابل Straight استفاده می‌شود.

مطلب پیشنهادی: آشنایی با کابل اعلام حریق شیلددار

تأثیر طول کابل شبکه

تأثیر طول کابل شبکه بر کیفیت انتقال سیگنال‌ها فراوان است و حتی در صورت استاندارد بودن کابل شما مجاز به استفاده از طولی بیشتر از 100 متر به‌ منظور حفظ کیفیت داده‌های انتقالی نیستید. در اینجا مبحث سرعت نیز به میان آمده و مسلماً در کابل‌ها با طول بیشتر، سرعت انتقال کمتری را شاهد هستیم.

ولی به‌ هر حال جنس کابل نیز در این موضوع تأثیرگذار است و کابل‌های مرغوب‌تر CAT7 به نسبت نمونه‌های CAT5 و CAT6 تا حد زیادی حجم بیشتری از اطلاعات را حتی در کابل‌ کشی‌های طویل از خود نشان می‌دهند.

حداکثر طول کابل شبکه

حداکثر طول کابل شبکه 100 متر است، ولی این در حالتی است که کابل شما دارای تمامی شرایط استانداردها چون کیفیت بالای سوکت، جنس کابل مناسب، سوئیچ قدرتمند و… باشد و هر چه این مرغوبیت افت نماید، به طبع از مقدار طول کابل کاسته شده و در این صورت 70 تا 75 متر را حد مجاز می‌دانند.

بسیاری مراکز برای آنکه بتوانند از طول‌های بالاتر بهره ببرند از تکرار کننده‌ها (Repeater) یا سوییچ یا هاب در میانه راه کابل استفاده می‌کنند. بدین ترتیب در شرایط استاندارد برای CAT5 تا 72 متر و برای CAT6 تا 90 متر طول را برای ارسال اطلاعات بدون اختلال مناسب می‌دانند و سیگنال‌هایی بدون افت را شاهد هستیم.

فرق کابل شبکه CAT5 با CAT6

در موضوع کابل شبکه وقتی به موضوع فرق کابل شبکه CAT5 با CAT6 می‌رسیم باید بگوییم که هر دو آنها از جنس مس ساخته‌ شده‌اند و سعی می‌شود در طراحی هر کدام از آنها از مس با خلوص بالاتری به جهت بهبود کیفیتشان بهره برده شود. با گذشت زمان نیاز به انتقال اطلاعات با سرعت بالاتر و با حجم بیشتر و در مسافت‌های طولانی‌تر احساس شد.

کابل‌های شبکه CAT5 با سرعت انتقال 100 مگابیت در ثانیه، جای خود را به CAT6 با سرعت انتقال 10 گیگا بیت در ثانیه دادند و با این عملکرد پیشرفتی چشمگیر را در صنعت کابل شبکه به نمایش گذاشتند.

بدین ترتیب از مزایای دیگر CAT6 در مقایسه با CAT5 به این موارد می‌توان اشاره نمود:

  • استفاده از CAT6 در شبکه‌های نیازمند پهنای باند بیشتر
  • دارای قطر بیشتر به نسبت CAT5
  • سرعت انتقال داده‌ای 10 برابر بیشتر از CAT5
  • تجربه سرعت بالاتر با کمترین تداخل
  • سرعت بالاتر حتی در مسافت‌های بیشتر
  • افت ولتاژ کمتر به نسبت CAT5
  • استفاده از سر سیم‌های Rj-45 متفاوت برای هر کدام

انواع کابل شبکه CAT6

کابل CAT6 با هدف کاهش تداخل و به‌ هم‌ ریختگی سیگنال‌ها با یک پوشش محافظ اضافی از جنس اسپلین نایلون و محافظ الکتریکی با پیکربندی UTP یا STP طراحی و روانه بازار شد. به‌ واقع می‌توان این کابل شبکه را نوعی قدرتمند با طراحی ویژه دانست که با فرکانس 250 مگاهرتز و سرعت 1000 مگابیت در ثانیه، پهنای باند مناسبی را برای کاربران خود مهیا ساخته است.

به‌ هر حال مزیت‌های ذکر شده باعث ارتقا قیمت آن نسبت به رده‌های پایین‌ترش گشته است. البته انواع کابل شبکه CAT6 به همین‌ جا ختم نشده و انواع مقاومت‌تر و ارتقا یافته آن بانام CAT6a و CAT6e اکنون برای کاربردهای صنعتی و مصارفی غیر از خانگی بسیار مناسب هستند.

CAT6a و CAT6e به‌ راحتی با فرکانس 500 تا 650 مگاهرتز سازگار بوده و مشکل CAT6 که در مسافت‌های بالای 50 متر میزان انتقال داده آن تا 1 گیگابایت نیز کاهش می‌یافت را ندارند و تا 100 متر نیز می‌توانند به علت ضخامت بیشتر و حفاظت کامل‌تر، عملکردی ایدئال را بروز دهند.

از دیگر مزایای CAT6a و CAT6e مجهز بودن به استاندارد STP است که سبب شده به‌ راحتی بتوانند در عرصه سرعت نیز خوب ظاهر شوند و با سرعت 10 هزار مگابیت یا حداکثر 10 گیگابایت خود، همگان را شگفت‌زده نماید. دو نمونه دیگر از CAT6 وجود دارد که یکی با نام کابل 10 متری CAT6 خوانده‌ شده و دیگری با نام CAT6 حلقه‌ای شهرت دارد که اولی برای پاسخگویی به‌ سرعت 10 گیگابایت بر ثانیه و ارائه پهنای باند بالا مناسب است اما CAT6 حلقه‌ای در کابل‌ کشی‌های محدود مورد استفاده است و بیشتر برای انتقال تصاویر در شبکه‌هایی مانند دوربین‌های مداربسته به کار می‌رود.

بهترین کابل شبکه

با وجود انواع مختلف کابل شبکه که از CAT3 شروع‌ شده و تا CAT8 ادامه می‌باید، بهترین کابل شبکه را CAT6 می‌دانند و از آن برای انتقال دیجیتال اطلاعات با مزیت قابل‌ توجه امکان کاهش تأثیرات نویز کمک می‌گیرند. از آنجایی‌ که فرکانس عبوری از کابل‌ها متغیر است و انتقال اطلاعات نیز به همان نسبت دارای تغییر و تحول می‌باشد، می‌توان CAT6 را بهترین کابل شبکه در میان کابل‌های مشابه به‌ منظور استفاده در مصارف اینترنتی و دیگر لایه‌های فیزیکی شبکه دانست و از مطابقت بالای آن با استانداردهای مختلف چون رده e5/5 و استاندارد کابل 3 نهایت بهره را برد.

CAT6 در ابتدا فقط قادر بوده تا 250 مگاهرتز را پشتیبانی نماید که ارائه همین مقدار نیز در مسافت‌های بالای 50 متر از توان این کابل خارج می‌شد، اما با ورود مدل‌های جدیدتر این کابل با نام‌های CAT6a و CAT6e که به‌ راحتی با فرکانس 500 تا 650 مگاهرتز سازگار هستند، مشکل به‌ خوبی مرتفع شد و امروزه می‌شود بر قدرت و توان بالای این کابل حساب ویژه بازنمود.

کابل شبکه شیلد دار

کابل شبکه را از نظر پوشش شیلد نیز می‌توان به دو دسته کابل شبکه شیلد دار (STP) و کابل شبکه بدون شیلد (UTP) تقسیم‌بندی نمود. همان‌طور که در این مطلب توضیح دادیم تمامی کابل‌های شبکه از نوع کابل زوج به هم تابیده از 8 رشته سیم که دو به‌ دو با یکدیگر در یک پوشش جفت و در واقع به هم تنیده شده‌اند، تشکیل می‌گردد که می‌توان این مشخصه را در تمامی کابل‌های این ردیف یکسان دانست.

ولی آنچه باعث تمایز می‌گردد وجود یک‌ لایه شیلد بر روی برخی از این کابل‌ها به‌ عنوان پوشش نهایی است که بعضی دیگر فاقد آن هستند. این روکش مضاعف کمک می‌کند تا نرخ تداخل سیگنال‌ها درون کابل کاهش یابد و بدین ترتیب شبکه‌ای امن‌تر و با کیفیت را تجربه نماییم.

دلیل استفاده از کابل‌های شیلد دار را می‌توان به جلوگیری از ایجاد نویز در مکان‌هایی دانست که ناچاراً کابل‌ کشی شبکه و کابل‌ کشی برق در هم‌ جواری هم و به‌ صورت روکار یا توکار انجام می‌شود. این هم‌ جواری سبب ایجاد نویز در کابل‌های شبکه و عدم انتقال خوب داده‌ها می‌گردد.

کابل‌های شیلد دار با محافظ آهنی و فویل خود، جریانات الکتریکی و مغناطیسی برق را روی کابل شبکه خنثی نموده و شبکه‌ها را از ورود نویز و اختلال ایمن می‌سازند. در اینجا فقط باید متناسب با فشار قوی یا ضعیف عبوری از کابل‌های برق، کابل شبکه شیلد دار را انتخاب نمود تا بهترین عملکرد را در چنین فضاهایی شاهد باشیم.

چگونگی عیب‌یابی کابل شبکه

با توجه به اینکه برقراری ارتباط و برنامه‌ریزی شبکه‌های کامپیوتری و ارتباط بین آن از بستر کابل‌های شبکه صورت می‌گیرد، انتخاب نوع مناسب این کابل‌ها بسیار ضروری است. توجه به ساختار و توپولوژی شبکه، شناخت کافی انواع کابل و مؤلفه‌های فنی و فیزیکی آن‌ها کمک می‌کند شبکه موفقی را راه‌اندازی نماییم.

با تمامی تلاش‌ها در راه‌اندازی با کیفیت شبکه‌های کامپیوتری، باز هم احتمال بروز مشکل وجود دارد که به‌ منظور عیب‌یابی و برطرف نمودن معضل حادث‌ شده، می‌توان از روشی ساده بانام «تست فلوک» بهره برد. به مدد اطلاعات به‌ دست‌ آمده توسط این تست می‌توان میزان خمیدگی و شکستگی کابل‌ها را به‌ طور کامل تشخیص داد و به‌ منظور رفع ایرادات، تمهیدات لازم را چید. ارزیابی‌های این تست در شناخت دقیق سانحه ایجاد شده و شناخت «پچ کورد» مؤثر بوده و برای تمامی کابل‌های شبکه قابل‌ اجرا است.

کابل شبکه در طول زمان دارای تنوعی بیشتر شده و هر دوره نمونه‌ای با استانداردهای جدید به این عرصه وارد گشته که توانسته‌اند انتخاب‌های مناسب‌تری را در مقابل دیدگان مخاطبانشان قرار دهند. نمونه‌های شیلد دار و بدون شیلد آن هر کدام به‌ گونه‌ای مورد توجه صنعت برق و الکترونیک واقع‌ شده و دنیایی مزایای را با خود به همراه آورده‌اند که به‌ راستی هیچ کابل دیگر توان حضور در عرصه‌های مختص آن‌ها را ندارد.

اگر چه کابل‌های شبکه کابل زوج به هم تابیده می‌توانند نیاز شما را برطرف سازند، اما اگر از نظر هزینه مشکلی ندارید، به‌ واقع کابل‌های نوری قدرتمندتر و سبک‌تر و با انتقال داده‌ای در حجم بیشتر شگفتی پدید می‌آورند که امروزه در عرصه‌های هوا و فضا و نظامی خوش می‌درخشند.

شرکت راهدار صنعت کیهان برترین تولید کننده تخصصی انواع سیم و کابل با نام تجاری سیل کیبل و سیل فایر دارای تاییدیه سازمان آتش نشانی تهران

لینک کوتاه مطلب: https://rsk-co.com/?p=931

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.