معرفی کابل مسی

مهم‌ترین ویژگی کابل‌ها رسانای خوب جریان الکتریکی بودن است و بهترین عنصری که می‌تواند کابل‌ها را در کاربردشان یاری رساند، مس با خواص عالی در انتقال برق و داده‌های اینترنتی است. به همین دلیل کابل مسی را مرغوب‌ ترین نوع در میان انواع مختلف کابل و سیم دانسته و در مکان‌هایی که به خواص شیمیایی و فیزیکی بالای کابل‌ها نیاز باشد، در تمامی سیستم‌های عظیم انتقال نیرو و دیتاهای اینترنتی بی‌ شک از آن بهره می‌برند.

 

کابل مسی

 

رسانای الکتریکی عالی مس سبب شده در تقابل با کابل‌های آلومینیومی، نقره، سرب و فولاد همیشه پیروز میدان باشد و در زمان‌هایی که صرفه اقتصادی، تحمل و پایداری به میان آید، از کابل‌های مسی به‌ منظور ارتقاء کیفیت نهایی پروژه‌های عظیم بهره‌ برداری شود.

انواع کابل مسی

فلزی برتر از مس تا به‌ حال در میان انواع مختلف موجود یافت نشده است که بتواند در عرصه‌های انتقال نیرو تا این حد توانمند ظاهر شود. امروزه انواع کابل مسی در کنار نمونه‌های آلومینیومی دو بازوی قدرتمند در صنعت کابل و شبکه‌های برق‌ رسانی به شمار می‌روند که هم پایی برای آنها یافت نمی‌شود. ولی کابل مسی با مزایای چون غلتک پذیری، شکل‌پذیری، مقاومت در برابر کشش و… حتی بر کابل‌های آلومینیومی نیز ارجحیت یافته و مورد تأیید همگان است.

انواع کابل مسی را می‌توان بر اساس ویژگی‌های ساختاری و عایق به‌ کار رفته در آنها به دو دسته‌ متفاوت تقسیم‌بندی نمود که در ادامه به توضیح هر یک می‌پردازیم.

مطلب پیشنهادی:  کابل سیلیکونی چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟

انواع کابل مسی بر اساس ویژگی‌های ساختاری:
کابل مسی را می‌توان بر اساس مشخصه‌های ساختاری به هادی کلاس یک، هادی کلاس 2، هادی کلاس 5 و 6 تقسیم‌ بندی نمود. ویژگی‌های ساختاری که شامل وزن سیم، سطح مقطع، شکل، نوع هادی، کاربرد، ولتاژ عبوری، نوع نصب و… می‌شود از کابل مسی نمونه‌های ذکر شده را پدید آورده که در بسیاری موارد به کابل مسی با هادی کلاس یک، کابل تک مفتولی نیز اطلاق می‌گردد.

همچنین کابل هادی کلاس 2 نیز با عبارت کابل هادی نیمه افشان تابیده منظم، نام‌گذاری می‌شود.

انواع کابل مسی بر اساس نوع عایق:
عایق‌هایی که بر روی سیم‌های مسی قرار می‌گیرند گاهی PVC بوده و گاهی نیز که به مقاومت بیشتر پوشش‌ها نیاز است XLPE مورد بهره‌ برداری قرار می‌گیرد. به‌ هر حال این پوشش‌ها به مس مقاومت فزون‌تری می‌بخشند و آن را برای عرصه‌هایی چون فضاهای باز، کانال‌های کابل‌کشی در زیرزمین، خاک، درون آب، مجهز و آماده میدان مبارزه می‌کنند.

همچنین مراکز بسیاری از قدرت، توان و استحکام بالای انواع کابل مسی مانند نیروگاه‌ها، مراکز توزیع برق، دستگاه‌های صنعتی و… بهره می‌برند.

کاربرد کابل مسی

کاربرد وسیعی  برای استفاده از کابل مسی (Copper Cable) ذکر شده است و این موضوع را می‌توان به ظرفیت بالای مس در برابر دماهای بالا و انتقال الکتریکی پرتوان آن مرتبط دانست. از این‌ رو کمتر صنعتی است که از آن در قالب پوشش‌های بخش‌های اثر گذار خود بهره نبرده باشد. به صورتی کلی‌تر می‌توان کاربرد کابل مسی را در صنایع حمل‌ و نقل، صنعت ساخت محصولات الکتریکی و الکترونیکی، لوازم مصرفی خانگی و در نهایت ساخت ملزومات و تجهیزات صنعتی پرشمار دانست.

البته به‌ صورت جزئی‌تر نیز کاربرد کابل مسی را به استفاده در موتورهای الکتریکی، خطوط حمل‌ و نقل و مخابرات نسبت می‌دهند، البته عرصه‌های دیگری مانند مدارهای الکتریکی، قطعات صنعتی الکتریکی و در صنعت ساخت‌ و ساز نیز از سیم و کابل مسی بسیار بهره می‌برند. همچنین صنایع ماشین‌ سازی، ساخت لوازم برقی مانند بخاری‌ برقی و بسیاری عرصه‌های تولیدی دیگر به خدمات این سیم‌ها بی‌ شک نیازمند هستند.

دیگر کاربردهای کابل مسی را به‌ صورت فهرست‌ وار برایتان برمی‌شماریم:

  • ساخت سیم‌های مسی ساختمانی
  • استفاده در اکثر لوازم الکتریکی
  • ساخت آهنرباهای الکتریکی
  • سیم‌کشی بسیاری از ادوات الکتریکی
  • کابل‌ کشی‌های بین‌ شهری
  • ساخت موتورهای الکتریکی ماشین‌های برقی
  • موتورهای مبدل جریان مستقیم به متناوب
  • پمپ‌های شارژ الکتریکی ماشین‌های برقی
  • سیستم‌های روشنایی
  • صنعت ساخت کولر گازی
  • کابل شبکه اینترنت و انتقال داده‌ها

تفاوت کابل مسی و آلومینیومی

با وجود آنکه در بسیاری مواقع کابل مسی و آلومینیومی را در کنار هم قرار می‌دهند و آنها را برترین نوع در میان نمونه‌های مشابه می‌دانند، اما تفاوت‌هایی نیز بین این دو وجود دارد که سبب شده از آنها بتوان فقط در عرصه‌هایی خاص استفاده کرد در ادامه به تفاوت کابل مسی و آلومینیومی پرداخته و چند نمونه بارزتر آن را برایتان ذکر می‌کنیم.

نوع کاربری:
استانداردهای ملی ایران و استانداردهای بین‌المللی حکم می‌کنند، برای سیم‌ کشی ساختمان‌ها فقط بتوان از کابل مسی استفاده نمود و به‌ هیچ‌ وجه مجاز به نصب کابل‌های آلومینیومی نباشیم و این امر به دلیل وجود مانع‌های فراوان بر سر کابل کشی‌های ساختمان‌های مسکونی است که انعطاف‌ پذیری پایین آلومینیوم اجازه یک اجرای اصولی را نمی‌دهد.

مقاومت الکتریکی:
همگان می‌دانند که آلومینیوم نسبت به مس دارای مقاومت الکتریکی بالاتری است، اما این موضوع در کابل‌ها سبب شکنندگی کابل آلومینیومی و اکسایش سریع‌تر آن می‌شود. به همین دلیل ادعا دارند که کابل مسی از مجاورت با دیگر فلزات آسیب کمتری دیده و مقاومت بهتری نشان می‌دهد.

تغییرات دما:
در تغییراتی دمایی نیز این دو کابل عکس‌ العمل‌های متفاوتی بروز می‌دهند. فلز آلومینیوم آسیب‌پذیرتر ظاهر شده به‌ گونه‌ای که ممکن است، این کابل‌ها به‌ کلی از جای خود خارج‌ شده شبکه را به‌ طور کامل مختل سازند.

فشارهای احتمالی:
کابل‌های آلومینیومی به حتم در فشارهای بالا دچار پارگی و قطعی می‌شوند، این در حالی است که مس به‌ هیچ‌ وجه چنین معضلاتی را برای سیستم‌های کابل‌ کشی به وجود نمی‌آورد و در برابر فشارهای احتمالی تاب‌ آوری خوبی دارد.

رسانای الکتریکی:
در نهایت بارزترین تفاوت کابل مسی و آلومینیومی میزان رسانای این دو است که باز هم با نگاهی به مس می‌توان دریافت در این خصیصه نیز توانمندتر بوده و با رسانای خوب الکتریکی سردمدار تمامی فلزات است.

کابل مسی مخابرات:
به علت قدرت بالای کابل مسی امروزه از آن‌ به‌ عنوان یکی از اجزای مهم در برقراری ارتباط یاد می‌شود و به‌ منظور انتقال داده‌ها در کنار کابل‌های نوری و به همان نسبت مورد استفاده قرار می‌گیرد. با وجود پیشرفت‌هایی که در زمینۀ کابل مخابراتی صورت گرفته و انواع مختلفی از آن وجود دارد، اما مس به علت قیمت مناسب‌ تر و انعطاف بالاتر و همچنین انتقال داده قدرتمند، توانسته به‌ خوبی در میان گروه کابل‌های مخابراتی جای گیرد و هم‌ ردیف کابل نوری به عرصه مصارف ارتباطی وارد شود.

امروزه انواع مختلفی از کابل مسی مخابراتی وجود دارد که هر کدام از آنها دارای ساختاری متمایز هستند. از این تنوع موجود به ذکر چند مورد می‌پردازیم.

  • کابل مسی مخابراتی ژله فیلد خاکی (BFC)
  • کابل مسی مخابراتی ژله فیلد کانالی (CFC)
  • کابل مسی مخابراتی ایرکور کانالی (CUC)
  • کابل مسی مخابراتی مهاردار هوایی (SSC)
  • کابل مسی مخابراتی هوایی ساده (AC – AZY (ST) ZY)
  • کابل مسی مخابراتی توزیع (MDF)

شرکت راهدار صنعت کیهان اولین تولید کننده تخصصی انواع سیم و کابل با نام سیل کیبل و سیل فایر

لینک کوتاه مطلب: https://rsk-co.com/?p=979

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.